World Patient Safety Day
Veiligere zorgverleners, veiligere patiënten
Zorgverleners over de hele wereld worden flink uitgedaagd door de COVID-19-pandemie. Zij die in de frontlinie tegen het virus strijden, ervaren een verhoogd risico op infectie of zelfs overlijden. Bovendien verhoogt het werken in stressvolle omgevingen de risico's voor zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid, waardoor ze vatbaarder worden voor fouten die kunnen leiden tot letsel bij de patiënt.
We steunen de oproep tot actie van de World Health Organization op te komen voor de veiligheid van zorgverleners, die dringende maatregelen vraagt om de veiligheid van zorgverleners te erkennen en hierin te investeren als een prioriteit voor patiëntveiligheid. Want als onze zorgverleners niet in staat zijn om zichzelf te beschermen, kunnen ze hun patiënten niet beschermen.
Waarom moet de patiëntveiligheid worden verbeterd?
Er bestaat een kans van 1 op 300 dat een patiënt schade oploopt in een ziekenhuis.
1 op de 4 patiënten loopt schade op tijdens het ontvangen van primaire en ambulante gezondheidszorg.
Infecties die verband houden met gezondheidszorg, doen zich voor bij 14 op de 100 patiënten.
Tijdens ziekenhuisopname doen zich bij patiënten in totaal meer dan 40 miljoen ongewenste voorvallen voor.
Krijg de mogelijkheid om te oefenen
Een van de grootste uitdagingen van het verbeteren van patiëntveiligheid is de mogelijkheid om te kunnen oefenen. Mogelijkheden tot klinische vervanging, zeker bij trainingen voor verpleegkundigen, worden steeds beperkter aangezien de vraag naar professionele zorgverleners toeneemt door de steeds ouder wordende bevolking.
Niet alleen de mogelijkheid om te kunnen oefenen is cruciaal, maar ook de mogelijkheid om veilig te oefenen zonder dat patiënten risico lopen. Met op simulatie gebaseerde training kunnen studenten, artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners cognitieve training integreren met het oefenen van praktijkvaardigheden zonder dat patiënten risico lopen.
Het verminderen van medische fouten en het verbeteren van de patiëntveiligheid zijn essentiële onderdelen van patiëntenzorg, maar niet de enige. Het bieden van optimale patiëntveiligheid bestaat ook uit het ontdekken van sluimerende veiligheidsproblemen, het mogelijk maken van teamwork en communicatie zodat de professionele vaardigheden niet alleen op hetzelfde niveau blijven, maar verbeteren.
Simulatie-gebaseerde training
De methodologie voor simulatietraining is alom erkend binnen de gezondheidszorg als een krachtig hulpmiddel voor het uitbreiden van klinische kennis, het verbeteren van teamcommunicatie en het aanleren van capaciteiten met betrekking tot besluitvorming. Simulatie is een trainingsmethode, niet een technologie. Simulatie kan niet alleen gebruikt worden om klinische vaardigheden te trainen, maar ook om teamwork en communicatie te trainen. Het kan ook gebruikt worden om trainingen te standaardiseren, te voldoen aan op bewijs gebaseerde richtlijnen en om specifieke doelstellingen te halen. Men begint anders aan te kijken tegen wat simulatie kan doen met hoe simulatie het best gebruikt kan worden om patiëntenzorg te verbeteren.
Werkt simulatie?
Zorgtraining vertrouwt van oudsher op een benadering van ‘zien en doen’. In deze context zijn trainingen gericht op kennisoverdracht. Simulatietraining zorgt ervoor dat die kennis tot leven komt, in een omgeving die ontworpen is om echte klinische situaties en levensechte ervaringen na te bootsen, waarin artsen hun individuele en teamvaardigheden kunnen verbeteren, zonder dat echte patiënten risico lopen.