Meteen naar de inhoud
Open navigatie

QCPR (Quality CPR): Goede reanimatie redt levens

Meet om te verbeteren

Er zijn veel factoren die bijdragen aan het overleven van een hartstilstand, maar er is er geen één zo krachtig als reanimatie van goede kwaliteit. 

Reanimatie van goede kwaliteit is soms moeilijk te behalen

We weten dat de juiste compressiediepte tussen de 5 en 6 cm moet zijn, maar onderzoek heeft uitgewezen dat dit soms lastig te behalen is. Tomlinson et al (2007) ontdekte dat, afhankelijk van de borstkas van de patiënt, de benodigde druk daadwerkelijk kan variëren van 10 tot 55 kg.

We moeten ons het volgende afvragen:

  • Kunnen we een adequate compressiediepte voelen?
  • Is de compressiefrequentie consistent tussen de 100 en 120 per minuut?
  • Wordt er tijd verspild tussen compressies?

Als het gaat om reanimatie telt de kwaliteit!

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kunnen we ervoor zorgen dat er meer levens gered worden. 

  • Meet de kwaliteit van de reanimatie tijdens de training.
  • Volg regelmatig een refresher-training. 30 minuten per 3 maanden is genoeg. 
  • Gebruik een live feedback-apparaat om de kwaliteit van de reanimatie bij een patiënt te meten. 
  • Evalueer de metingen die worden genomen tijdens training en klinische situaties om de kwaliteit te waarborgen en gebieden voor verbetering te indentificeren. 

Deze skills kunnen ontwikkeld worden door training maar moeten wel onderhouden worden, anders zullen ze afnemen, zelfs bij professionals (Hamilton, R. (2005). 

Hoe een live feedback-apparaat voor reanimatie van goede kwaliteit kan zorgen?

Met behulp van een live feedback-apparaat kunt u er voor zorgen dat er tijdens een noodsituatie QCPR (reanimatie van goede kwaliteit) wordt uitgevoerd doordat de metingen direct zijn af te lezen. Deze metingen maken het mogelijk om kleine aanpassingen te maken om de kwaliteit te waarborgen. 

Ontdek CPRmeter 2

Ontdek CPRmeter 2

In de eerste kritieke momenten van een hartstilstand helpt de CPRmeter 2 de eerste hulpverleners de reanimatieprestaties te optimaliseren door realtime feedback te geven over de essentiële parameters van reanimatie. 

Lees meer...

Referenties

Tomlinson AE, Nysaether J, Kramer-Johansen J, Steen PA, Dorph E. Compression forcedepth relationship during out-of-hospital cardiopulmonary resuscitation. Resuscitation. 2007; 72: 364-370.

Hamilton, R. 2005. Nurses´ knowledge and skill retention following cardiopulmonary resuscitation training: a review of the literature. J Adv Nursing, 51(3), 288-297.