Een beroerte
Tijd besparen betekent levens redden
Beroertes zijn wereldwijd de op één na belangrijkste doodsoorzaak en de op twee na belangrijkste oorzaak voor invaliditeit. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie treffen beroertes mensen vaak op het hoogtepunt van hun productieve leven waardoor beroertes een ingrijpende invloed op de sociaal-economische ontwikkeling van een land hebben. Beroertes zijn overal ter wereld een gezondheidsprobleem.
Voor iedere minuut zonder behandeling, sterven er naar schatting bijna 2 miljoen hersencellen af. Vroege identificatie en behandeling zijn daarom cruciaal voor het overleven - en niet louter overleven, maar overleven met positieve resultaten. Als deze patiënten niet binnen de twee, drie of vier uur beschermende medicatie krijgen toegediend, hebben de hersenen al onherstelbare schade opgelopen.
Leer de symptomen van een beroerte herkennen
Plotselinge gevoelloosheid of spierzwakte in het gezicht, een arm of een been, met name aan één kant van het lichaam.
Plotselinge problemen met lopen, evenwichts- of coördinatieverlies.
Plots verward, moeite met praten of begrijpen.
Plotselinge problemen om te zien of aan één kant niets meer zien.
Plotse hevige hoofdpijn zonder bekende reden.
"Enkele jaren geleden, heb ik een beroerte gehad. Ik herken de behoefte in de zorgsector om de symptomen bij een beroerte snel te identificeren en nu help ik onderzoekers en ziekenhuizen bij het verbeteren van hun training.”
- Lin Iren Giske Andersen, beroerte-ambassadeur, heeft zelf een beroerte overleefd
Laten we het even over beroertes hebben
Mensen bewust maken van beroertes is essentieel. Informatie over de waarschuwingssignalen van een beroerte en de noodzaak om snel medische hulp te zoeken, moeten publiek beschikbaar zijn. Beleidsmakers moeten beter geïnformeerd zijn over de gevolgen van een beroerte op de volksgezondheid en de economie om preventieve maatregelen te kunnen nemen. Professionele zorgverleners moeten onderbouwde kennis en vaardigheden hebben over preventie, acute zorg en rehabilitatie na een beroerte.
Tijd is cruciaal om te overleven
Gebruik simulatietraining:
- Om de waarschuwingssignalen van een beroerte sneller te herkennen
- Om de psychomotorische vaardigheden te trainen die vereist zijn voor de behandeling van een beroerte
- Voor efficiënter transport en overdracht
- Om individueel en als team te trainen
- Voor effectievere communicatieve vaardigheden
- Het is ook belangrijk om een netwerk van "simulatie-ambassadeurs" voor de behandeling van beroertes te ontwikkelen; dit netwerk kan de weg effenen om een protocol te wijzigen.
Tijd besparen betekent levens redden.
Als iedere seconde telt
Iemand die een beroerte overleeft, hoeft hier helemaal geen gevolgen aan over te houden… mits hij of zij snel en correct wordt behandeld. Is dit niet het geval, dan kan iemand een beroerte overleven met een blijvende handicap en voortdurend zorg nodig hebben, of het helemaal niet overleven. Om de kansen bij beroertes te verbeteren, is het cruciaal om de tijd tussen beroerte en behandeling zo klein mogelijk te maken.
Het is gebleken dat het verbeteren van het zorgtraject door het behandelprotocol te stroomlijnen, in combinatie met simulatiegebaseerde teamtraining op locatie, heeft geleid tot een onmiddellijke en opmerkelijke afname van de deur-tot-naald-tijd bij beroertes.
Hoe kunnen we de tijd verminderen tussen beroerte en behandeling?
We kunnen trainen.
Stavanger University Hospital
Tijd besparen, levens redden
De kansen van patiënten na een behandeling voor een beroerte zijn zeer afhankelijk van de tijd. Bij een project in Stavanger University Hospital in Noorwegen werd de tijd van deur-naar-naald met 50% gereduceerd.
Tijdens dit project werkten artsen en zorgverleners systematisch aan het verminderen van de tijd van het aankomen op de spoedeisende hulp tot het moment dat er trombolyse wordt toegediend. Er werd een gemiddelde deur-tot-naald-tijd van minder dan 30 minuten gerealiseerd en vastgehouden, dus binnen de aanbevolen protocollen.
Er werd echter verondersteld dat de deur-tot-naald-tijd nog korter kon door een aangepast behandelprotocol en simulatie gebaseerde trainingssessies voor teams op locatie te implementeren. Na het stroomlijnen van protocollen en simulatietraining op het gebied van communicatie en besluitvorming, werd de deur-tot-naald-tijd beduidend ingekort van 27 naar 13 minuten. Dit was na 13 maanden nog steeds het geval.
Literatuur
Ajmi SC, Advani R, Fjetland L, et al. (2019). Reducing door-to-needle times in stroke thrombolysis to 13 min through protocol revision and simulation training: a quality improvement project in a Norwegian stroke centre BMJ Quality & Safety.
https://qualitysafety.bmj.com/content/early/2019/06/29/bmjqs-2018-009117.full
“We stelden vast dat simulatietraining in teams extreem efficiënt was om de tijd tot behandeling te verminderen. Een snelle en effectieve behandeling kan het verschil betekenen tussen niet alleen leven en dood, maar ook de kwaliteit van leven.”
- Dr. Martin Kurz, hoofd beroerte-afdeling, Stavanger University Hospital
Betrokkenheid van Laerdal
Samen met onze partner Mentice hebben we onze bekende SimMan-simulator aangepast met vasculaire functies. Voorgeprogrammeerde beroertescenario's om het zorgtraject bij een beroerte te trainen.